نوشته شده توسط : سحر دولتی

انواع لوله مانیسمان: چند رده لوله مانیسمان داریم؟

لوله مانیسمان بر اساس نسبت قطر به ضخامت، به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

لوله مانیسمان رده سبک: این دسته دارای ضخامت کم نسبت به قطر خود هستند و در سایزهای 1 تا 16 اینچی عرضه می‌شوند. ضخامت آن‌ها نیز از 3 تا 7.9 میلی‌متر متفاوت است. لوله گاز مانیسمان نیز در این رده قرار دارد.

لوله مانیسمان رده 40: قطر لوله‌های این رده بین 0.5 تا 16 اینج و ضخامت آن‌ها بین 2.7 تا 12.7 میلی‌متر متغیر است.

لوله مانیسمان رده 80: لوله‌های این رده قطری بین 0.5 تا 16 اینچ و ضخامتی بین 3.7 تا 21.4 دارند.

لوله مانیسمان رده 160: قطر لوله‌های این رده همانند رده‌های 40 و 80 بوده اما ضخامت آن‌ها بین 4.7 تا 40.4 متغیر است.

 

مقایسه مشخصات لوله مانیسمان با سایر لوله‌های صنعتی

لوله مانیسمان، لوله‌های فولادی درزدار و انواع لوله فلزی برای نصب در شرایط ویژه نظیر فشارهای عملیاتی بالا طراحی شده‌اند. البته سایر لوله‌های صنعتی نظیر لوله پلی‌اتیلن و لوله یو پی‌وی‌سی (UPVC) نیز قابلیت نصب در فشار معمولی و فشار بالا را دارند اما در برخی موارد بنا بر صلاحدید مهندسان باید از نوع به خصوصی از لوله و اتصالات در سیستم‌های لوله‌کشی و تأسیسات استفاده شود.

 

انواع لوله مانیسمان

لوله پوش فیت، لوله پلی‌اتیلن و لوله یو پی‌وی‌سی اکثراً برای انتقال آب و فاضلاب در شبکه‌های مختلف مناسب هستند. انواع لوله صنعتی صرف‌نظر از کاربردهای آن‌ها، دارای دیواره بسیار مقاومی هستند و می‌توانند در برابر تغییرات شرایط محیط پایدار بمانند.

 

ساخت لوله مانیسمان در ایران

برای اولین بار در ایران لوله مانیسمان یا بدون درز در دو مرحله خشن کاری و ظریف‌کاری ساخته شد. این لوله‌ها حداکثر تا قطر ۲۴ اینچ تولید می‌شوند و لوله‌های با درز در قطرهای بالا تولید می‌شوند. در موارد خاص توانایی ساخت لوله‌هایی بدون درز تا قطر ۴۲ اینچ نیز گزارش شده است.

کارخانه‌های گروه ملی صنعتی فولاد ایران (اهواز) و لوله دقیق کاوه، انواع لوله مانیسمان سبک و رده 40 را در ایران تولید می‌کنند.

 

چه تست‌هایی روی لوله مانیسمان انجام می‌شود؟

اگر قصد خرید لوله مانیسمان را دارید حتماً از فروشنده نتایج تست‌های زیر را بخواهید. این نتایج می‌تواند کیفیت محصول خریداری شده را تضمین کند. بر روی لوله مانیسمان تست‌های زیر انجام می‌شود:

 

تست لوله مانیسمان

1. تست سختی لوله مانیسمان

در انجام تست سختی باید تمام مشخصات مکانیکی لوله مانیسمان را در نظر بگیرید. به خاطر داشته باشید که فرایند تولید و برش‌کاری می‌تواند بر مشخصات مکانیکی ماده اولیه که استنلس استیل است تأثیر بگذارد. همچنین در انجام تست سختی عملکرد و کیفیت لوله را نیز فراموش نکنید.

برای انجام تست سختی دستگاه تستر روی سطح لوله قرار داده می‌شود تا میزان تورفتگی و سایز آن را اندازه‌گیری کند. این تست سریع و آسان است اما برای برخی لوله‌ها که دارای ناهمواری‌های سطحی هستند یا رنگ آن‌ها تیره باشد توصیه نمی‌شود.

در حال حاضر سه نوع تست سختی وجود دارد:

1. Luo

2. Cloth

3. Victoria

این تست‌ها با سه دستگاه راکول (Rockwell)، برنیل (Brinell) یا ویکرز (Vickers) صورت می‌گیرند که به ترتیب توانایی اندازه‌گیری مقادیر سختی HRB، HB یا HV را دارند. نیازی به انجام هر سه تست نیست و نتایج تست سختی با یکی از این سه دستگاه کفایت می‌کند. البته خوب است این نکته را بدانید که دستگاه راکول نتایج دقیق‌تری دارد. در نظر داشته باشید که هزینه تست سختی برای لوله‌های مانیسمان ضخیم پایین‌تر خواهد بود.

 

2. تست کشش لوله مانیسمان

برای انجام تست کشش، دستگاهی لوله نمونه را تا حد شکستن می‌کشد. طی این فرایند دستگاه تستر امکان اندازه‌گیری برخی مشخصات فیزیکی ازجمله استحکام کششی، استحکام عملکرد و میزان کشیدگی را خواهد داشت.

 

3. تست فشار لوله مانیسمان

برای انجام این تست دستگاهی مخروطی شکل را داخل نمونه لوله مانیسمان می‌کنند. سپس دستگاه را منبسط کرده و لوله باید 5 ثانیه فشار ناشی از این انبساط را تحمل کند. درنهایت نباید هیچ‌گونه تَرک قابل‌مشاهده‌ای روی سطح لوله‌ها به وجود بیاید.

تست فشار را اغلب از ضعیف‌ترین قسمت لوله می‌گیرند و متوسط فشار قابل‌تحمل برای لوله مانیسمان 2.45 مگا پاسکال است.

 

4. تست خوردگی لوله مانیسمان

یکی از ویژگی‌های قابل‌توجه لوله‌ها تحمل آن‌ها در برابر خوردگی است. در این آزمایش اسید نیتریک استفاده می‌شود. غلظت اسید نیتریک به‌کاررفته به ترکیب فولاد مورد استفاده در ساخت لوله بستگی دارد.

 

قیمت لوله مانیسمان را چگونه بفهمید؟

قیمت لوله مانیسمان به ابعاد، سایز، کیفیت، برند و کشور تولیدکننده بستگی دارد. کشورهایی مانند چین، هند، ایران و آلمان تولیدکننده این لوله هستند. در چند ماه اخیر قیمت لوله مانیسمان نیز مانند دیگر مقاطع فولادی دچار نوسان بوده است. البته شاید بتوان گفت افزایش قیمت روز لوله مانیسمان کمتر از لوله‌های دیگر بوده است زیرا این محصول به‌طور عمده در چین تولید می‌گردد.

 

آهن‌آلات و انواع محصولات فولادی در انواع متعددی تولید می‌شوند. هر محصول فولادی، خصوصیات و ویژگی‌هایی دارد و برای قسمت خاصی از صنعت، مفیدتر است. مثلاً بخشی از محصولات فولادی در ساختمان‌سازی کاربرد دارند و برخی دیگر در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی. لوله‌های بدون درز (مانیسمان) نیز جزئی از محصولات فولادی هستند که کاربردها و ویژگی‌های خاص خودشان را دارند. در این مقاله، تلاش می‌کنیم که چیستی لوله مانیسمان، مراحل ساخت آن، کاربردها و همچنین ویژگی‌هایش را بررسی کنیم. بنابراین؛ تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

مزایای لوله جدار چاه PVC

وزن سبک

مقاومت در برابر خوردگی

حمل و نصب آسان

قیمت مناسب

طول عمر بالا

عدم ایجاد آلودگی

مقاوم در برابر مواد اسیدی و بازی و نمک ها

کنترل بخش های کم فشار و پر فشار چاه

لوله جدار چاه یو پی وی سی

لوله جدار چاهی UPVC یکی دیگر از انواع پر مصرف این لوله می باشد. این نوع لوله بدلیل ویژگی های ساختاری قابلیت استفاده در محیط های اسیدی را داراست. بدلیل داشتن واشر داخلی بعد از اتصال امکان ورود ذرات خارجی و ایجاد آلودگی وجود ندارد، میزان آبگیری آنها نسبت به لوله های دیگر بیشتر می باشد.

 

کاربرد لوله های جدار چاه

جلوگیری از ریزش و کاهش یا حذف ماسه دهی دیواره چاه

جدا سازی طبقات مختلف آب، نفت و گاز در مخزن

کاهش یا حذف هزینه لایروبی و تغییر محل چاه

عدم انسداد شیارها بعلت (V) شکل بودن شیارها

افزایش عمر مفید و اقتصادی چاه

جلوگیری از آشفته شدن جریان در چاه

محافظت از ابزار درون چاهی لوله مغزی که پس از پایان حفاری کار گذاشته می‌شود

جلوگیری از ورود شن‌ها از درون مخزن به درون چاه و آلوده کردن جریان

جدا کردن لایه های کم فشار از پر فشار

جلوگیری از ورود سیالات ناخواسته به درون چاه

اندازه‌های مختلف لوله جداری این اندازه بر اساس ترتیب قرار گیری می‌باشد

 

 

 

مزایای استفاده از لوله جدار چاه مشبک

لوله جدار چاهی مشبک لوله ای است که برای جلوگیری از ریزش دیواره های چاه استفاده شده و نوع آن تاثیر زیادی روی میزان خروجی آب دارد. استفاده از این لوله بسته به نوع شیار و فضای موجود در بین آن ها متفاوت خواهد بود. این لوله نسلی جدید از لوله ها به شمار می رود که کیفیت آن تحت تاثیر نوع شیار ها متفاوت است. استفاده لوله های فلزی و بتنی در دیواره های چاه ها امروز جای خود را به لوله جدار چاه مشبک داده است. این نوع لوله ها اغلب دوام بیشتری داشته و می توانند با ویژگی ها متفاوت تاثیر زیادی روی استفاده از آب خروجی چاه داشته باشند. این نوع لوله دارای شیار هایی است که تاثیر زیادی روی دبی آب می گذارد. تولید این نوع لوله ها در چهار نسل سبب ارتقای کیفیت آن ها شده است به طوریکه لوله جدار چاه مشبک نسل چهار بهترین نوع لوله می باشد. معمولا شیاره های موجود در لوله به صورت قوسی شکل بوده که از گرفتگی با خاک جلوگیری می کند. همچنین فضای باز موجود در آن به خروج بهتر آب کمک می کند و لذا افت آب چاه ایجاد نخواهد شد.

 

 دلیل فنی استفاده از لوله جدار چاه مشبک

بسیاری از کارشناسان این لوله را به دلیل کاهش مصرف برق و گاز توصیه می کنند. لذا عملکرد این نوع لوله افزایش یافته و از طرفی میزان مصرف انرژی آن کاهش خواهد یافت. همچنین این محصول بخش های پر فشار چاه را از کم فشار آن جدا کرده و به همین خاطر خروجی آب تغییری نخواهد کرد. ورود شن به درون چاه یکی از مشکلات موجود در استفاده از لوله های بتنی در دیواره ی چاه بوده که با لوله جدار چاه مشبک این مشکل رفع گردید. اغلب ابن لوله ها از ورود ماسه به دورن چاه جلوگیری کرده و لذا نیاز به لایه روبی چاه وجود نخواهد داشت. برای تهیه این محصول می بایست ابتدا قطر و ضخامت این نوع لوله را مشخص کرد و سپس برای خرید اقدام نمود. استفاده از این لوله مزایای زیادی به همراه دارد و افرادی که به دنبال خرید این محصول هستند می بایست ابتدا نوع آن را مشخص کنند. با استفاده از این لوله، میزان هزینه ی برآورد شده برای حفر چاه و لوله گذاری کاهش می یابد و بنابراین صرفه ی اقتصادی آن بیشتر است.



:: بازدید از این مطلب : 95
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 23 بهمن 1401 | نظرات ()